Zaklęcie podróżne. Kreta od kuchni nie jest typowym reportażem, ani pozycją kucharska, lecz książką podróżniczą, będącą relacją z półrocznego pobytu na Krecie.
Opis książki: Badania nad dietą i zdrowiem mieszkańców w różnych krajach świata wskazują, że jedne z najlepszych wyników osiągają mieszkańcy Krety.
Najniższa śmiertelność, długa średnia życia i niska zapadalność na poważniejsze choroby kazały postawić pytanie, w czym tkwi sekret kreteńskiego jadłospisu? Czy tradycja nie przegrała z globalizacją i zalewem przemysłowo produkowanej żywności? Pytania te stały się zaczątkiem książki „Zaklęcie podróżne”.
Tradycyjne zwyczaje kulinarne wyspiarzy stały się pretekstem do poszukiwań Świętego Graala naszej nieśmiertelności i zmierzenia się z poczuciem ulotności i zagadkowości ludzkiego losu.
Miejsca, spotkani ludzie, ich opowieści, historia, religia kreślą obraz wyspy, prowokując także do rozmyślań o podróżowaniu, byciu w drodze, szukaniu własnego miejsca i cenie, jaką się za nie płaci.
Informacje o książce „Zaklęcie podróżne. Kreta od kuchni” – autor: Michał Głombiowski, wydawnictwo: Dolnośląskie, liczba stron: 280.